Smaczne i tradycyjne – finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
56 produktów rywalizowało ze sobą w ścisłym Finale Wojewódzkiej XVII Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W Parku Miejskim w Kielcach 18 czerwca pachniało smakowitymi potrawami przygotowanymi przez pasjonatów gotowania i dobrej, zdrowej żywności, Koła Gospodyń Wiejskich oraz członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Nagrody regionalnym producentom wręczył m.in. Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach.
- Konkurs na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń w województwie świętokrzyskim. Przypomina nam o naszych kulinarnych tradycjach i lokalnych wartościach.
Organizatorem Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na szczeblu regionalnym jest Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Wojewódzkiego Domu Kultury im. J. Piłsudskiego w Kielcach.
Konkurs obejmował lokalne produkty żywnościowe, tj. surowce lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw, nie zaś gotowe potrawy. Produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i innych cechach, wynikających ze specyfiki regionu świętokrzyskiego. Produkty wytworzone tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadające tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę. Wielki sukces odniosła nasza mieszkanka Monika Pasterczyk-Pracownia Tortów Artystycznych Kraina Tortów ,wyrób Pani Moniki- tort czekoladowo-orzechowy został nominowany do nagrody "PERŁA 2017".Gratulacje Pani Moniko i życzę dalszych sukcesów.
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
UWAGA! Dodawanie komentarzy tylko dla zarejestrowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ | ZAREJESTRUJ SIĘ